Bu Blogda Ara

1 Kasım 2013 Cuma

TARHANA YAPIMI

 


MALZEMELER
4 Kilo soğan
3 Kilo Domates
3 Kilo kırmızı biber
3 Kilo Yoğurt
15 Kilo un
Baharat
Tuz


YAPILIŞI
Önce domatesleri küp küp doğrayın.



Soğanları ve kırmızı biberleri de küp küp doğrayın.




Hepsini iyice kaynatın.....




Soğumaya bırakın. Bu karışımı çok geniş bir kovaya veya leğene boşaltın.Sonra içine yoğurdu, tuzu, baharatı ekleyip karıştırın ve unu yedire yedire ekleyip iyice yoğurun.


 
 Özel baharatının resmi aşağıdadır...İsterseniz bir tane yaş maya ekleyebilirsiniz.


Leğeni Karanlık bir odaya ekşimesi için 2-3 gün koyup bekletin.Altına temiz muşamba ya da bez koyun. Kenarlarından taştıkça içine ekleyin. Takribi 3. gün taşması duracaktır ve böylece tarhananız mayalanmış olur..

Güneşli bir havada tarhananızı temiz bir bezin üzerine yayn ve resimdeki gibi parçalar halinde bölüp, ters düz yaparak biraz kurutun.(Çok kurutmayın  taş gibi olur ,ezmesi ve blenderdan geçirmesi kolay olmaz..)


Sonra onları kırıp elinizle ovuşturarak ezmeye başlayın.. İyice ezip ezip blendardan geçirin.
Toz haline gelmiş olan tarhanayı yayın ve birkaç gün iyice kurumaya bırakın. Arada birde ters düz edin. (İyice kurutmaz hemen kavanozlara doldurursanız küflenmesine sebep olursunuz.) Yaklaşık 8 adet buzdolabı poşeti tuttu.. Biz kalabalık olduğumuz için bu kadar çok yaptık. Siz eğer az nüfus iseniz ve denemelik birer kilodan yapabilirsiniz.Afiyet Olsun...


Hiç yorum yok: